Campanes de Benilloba |
Les campanes són molt més que un instrument musical o una màquina sonora per cridar a missa: marquen el temps de la comunitat, indiquen les alegries i els dolors, acompanyen al llarg del dia, de la setmana, de l'any i de la vida. Els tocs interpretats indicaràn les possibilitats sonores i comunicatives de l'instrument posat al servei de la comunitat:
Batallades o Toc d'oració
Per marcar les parts de la jornada
Dominica morada
Per als diumenges d'Advent i de Quaresma
Repic de benedicció
Per a les festes i processons menors
Toc de festa major
Per a les misses de les festes grans
Toc de mort simple
Per als difunts individuals, en els que els drings finals marcaran el sexe del difunts: un toc per als homes i dos per a les dones.
Toc de mort general
Per als tocs de mort col·lectius
Vols de campanes
Diverses maneres de voltejar-les, segons l'efemèride.
Toc de tancar les muralles i d'ànimes
Per marcar l'inici de la nit.
No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.
En la mecanització de les campanes s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal·lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal·lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantindre en ús, com un singular element patrimonial.
Es de suposar que des d'un principi, l'església de Benilloba comptava amb alguna campana per anunciar les festivitats i convocar els fidels als actes litúrgics.
Amb la construcció del temple en el segle XVIII, la seua torre seria dotada de campanes con és costum al mon cristià.
1819 .- 10 de Juliol .- Es va trencar la campana que mira a l'est i va caure a la plaça, no desportellant-se ni causant danys personals. Al dia següent va ser portada al mestre de Benisoda per a reparar-la.
1819 .- 1 d'Agost .- Torna a instal·lar-se la campana, que havia quedat com a nova, beneint-la amb el nom de Bàrbara (nom que ja tenia)
1954 .- Unes noves campanes, que reemplaçaran tres de les anteriors, són beneïdes per l'Arquebisbe Titular de Methynna, Emilio Lissón Chaves, sent alcalde de Benilloba Joaquin Guillem Herrero i cura rector D. Alberto Caselles.
En 2005 les campanes de Benilloba van ser desconnectades del rellotge del campanar i els seus tocs horaris van ser substituïts per una grabació que sona a través d'altaveus col·locats a dalt de l'Ajuntament. A partir de eixe moment, la seua veu no més servix que per a convocar als fidels als actes litúrgics o per anunciar les defuncions.
Rellotge monumental
Els rellotges monumentals són, potser, l'element patrimonial en més greu perill dels campanars. Poc a poc va tornant l’interès per les campanes antigues, les instal·lacions tradicionals i els tocs manuals. Els rellotges, però, són sovint substituïts per ordinadors, uns mecanismes aparentment més fiables, però de molt curta vida.
El rellotge conservat en el campanar de l’església de Benilloba forma part del inventari d'un patrimoni industrial i històric en greu perill de conservació i desaparició. Els seus tocs han marcat el ritme de la vida del poble durant moltes generacions. En l'actualitat, com ja hem dit, el toc de les seus hores no són anunciats per les campanes, sinó per una grabació.
Maquinaria del rellotge
Contrapès
Campana a contrallum
Vistes des del campanar
Campana nevada 1er gener 2005
Inventari de campanes
Nativitat - BENILLOBA (COMUNITAT VALENCIANA)
Torre Nativitat Població BENILLOBA
Ubicació campanes Fitxes de les campanes
Localització Campana Fonedor any diàmetre pes Sala de campanes Stmo. Cristo de la Fe (1) ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) 1954 45 53 Sala de campanes Sta. Bàrbera (2) 1819 72 216 Sala de campanes Joaquina (3) ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) 1954 80 296 Sala de campanes Maria del Consuelo (4) ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) 1954 95 496 Stmo. Cristo de la Fe (1)
Nom campana Stmo. Cristo de la Fe (1)
Localització Sala de campanes Diàmetre 45 Altura bronze 37 Vora 4 Pes aproximat 53 Fonedor ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) Any fosa 1954 Epigrafia terç T: (incís) A EXPENSAS DE D. EDUARDO GARCIA Y D. MARIA PASCUAL ; M: (00) creu amb relleus de passió, (03) marca de fàbrica, ROSES ADZANETA, (06) relleu Crist, (09)relleu flor ; M.P.: CAMPANA DEL SANTISIMO CRISTO DE LA FE + BENILLOBA AÑO 1954 Truja Truja de ferro de Roses, rovellada. Estat de conservació Bon estat, badall antic. Mecanismes per tocar (03) motor de vol continu, (09) electromall . Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la. Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals Sta. Bàrbera (2)
Nom campana Sta. Bàrbera (2)
Localització Sala de campanes Diàmetre 72 Altura bronze 64 Vora 7 Pes aproximat 216 Any fosa 1819 Epigrafia terç T: SANTA + BARBARA + AÑO + DE 1819 ; M: (06) creu, mal orientada. Truja Truja de ferro de S. Manclús, rovellada. Estat de conservació Bon estat, badall modern sense soquet. Mecanismes per tocar (03) motor de vol continu, (09) electromall, mes una maça mecànica de hores sense ús. Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per un altra campana de distinta afinació. Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals Joaquina (3)
Nom campana Joaquina (3)
Localització Sala de campanes Diàmetre 80 Altura bronze 72 Vora 9 Pes aproximat 296 Fonedor ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) Any fosa 1954 Epigrafia terç T: (00) JOAQUINA / A EXPENSAS DEL PUEBLO ; M: (00) marca de fàbrica, ROSES ADZANETA , (03) relleu Sta. Maria, (06) creu , mal orientada, (09) medalló amb creu ; M.P.: (00) BENILLOBA AÑO 1954 Truja Truja de ferro de Roses, rovellada. Estat de conservació Bon estat, badall antic sense soquet. Mecanismes per tocar (03) motor de vol continu , (09) electromall. Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la. Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals Maria del Consuelo (4)
Nom campana Maria del Consuelo (4)
Localització Sala de campanes Diàmetre 95 Altura bronze 80 Vora 10 Pes aproximat 496 Fonedor ROSES (ATZENETA D´ALBAIDA) Any fosa 1954 Epigrafia terç T: MARIA DEL CONSUELO / AUMENTADA Y FUNDIDA POR D. CASTRO BARRACHINA EN 1884 ; M: (00) marca de fàbrica , ROSES ADZANETA, (03) relleu Mare de Déu , (06) creu, (09) medalló amb creu , M:P:: Y REFUNDIDA POR SUS DESCENDIENTES LOS ESPOSOS DON PEDRO PUCHOL PUIG Y DOÑA CONSUELO BARRACHINA MACH / BENILLOBA 1954 Truja Truja de ferro de Roses, rovellada. Estat de conservació Bon estat, badall modern sense soquet. Mecanismes per tocar (09) motor de vol continu, (03) electromall . Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la. Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals Notes mal orientada (creu cap a dins)
Marques del fonedor
La fundició d'una campana és un
treball molt especialitzat i delicat
Figuera que durant molts anys va conviure amb les campanes, adornant
el cim del campanar i que rebrotava cada volta que es tallava
El mal que la figuera començava a fer-li al campanar, va fer necessària
una actuació important de restauració en 1992-93
Aspecte del campanar restaurat