CAVALCADA DELS REIS MAGS

 

La Cavalcada dels Reis Mags de Benilloba te unes característiques especials, de una gran bellesa tant plàstica com afectiva. Som molts els que sentim per ella un especial afecte.

 

Fins fa uns anys, baixaven des del mas de Barratxina, on vivien Cèlia i Rafa, als que els adults entretenien de mil maneres perquè no repararen en el que s'estava tramant.

 

Resulta increïble la màgia que es crea amb tan senzills elements (fins i tot, fins fa poc, la carrossa l'arrossegava el tractor de la brossa). El capvespre, l'entrada del poble, l'arribada des de lluny amb torxes, la música, etc., creen un marc  que inspira emocions i desperta il·lusions. És un acte senzillament commovedor.

 

A poqueta nit, comencen a concentrar-se xiquets i adults a la entrada del poble. A poc a poc, va augmentant el públic, al mateix temps que creix l’emoció. Quan la comitiva dels Reis, inicia la seua aproximació al poble, que en l’actualitat comença en la cruïlla de Cocentaina, els músics de la Banda del poble, la Filharmònica, entonen les primeres estrofes del “Sitio de Zaragoza” i es llancen al aire algunes canyetes voladores. Des del seguici reial es contesta amb la mateixa música, el que va repetint-se, establint-se com un diàleg entre els que s’aproximen i els que els esperen.

 

Encara que durant la cavalcada es faça completament fosc, la llum de les torxes que portes els patges reials fa que es faça fàcilment visible l’avanç de la comitiva. Els reis solen arribar en carrossa o a cavall. Quan, finalment arriben on els esperen grans i menuts, repartixen caramels i es dirigixen cap al temple, os es farà un xicotet acte litúrgic d’adoració dels Reis al Jesuset, mentre es llancen al vol les campanes de l’església.

 

 

 

 

 

Una miqueta més tard, hom començarà el repartiment dels regals per part del patges reials. Prèviament, els pares els han portat al Patronat, os s’organitza la seua distribució. Els xiquets esperen els regals al balcó de casa seua, on els patges pujaran amb l’ajuda d’escales fins a fer el lliurament de forma personalitzada.

 

Tradicionalment, els “quintos” són els encarregats d’organitzar la Cavalcada i de vestir-se de Reis i de patges. Una tasca ben meritòria si pensem que en la actualitat, al haver anat baixant l’edat any rera any, es trobem amb joves de 18 anys. El procés d’incorporació de la dona a tots el àmbits fa que les xiques hi participen en igualtat de condicions que els xics. També participen plenament els fills de persones oriündes del poble, encara que no hi visquen. Per altra banda, donat el problema demogràfic, els últims anys s’han unit dos quintes, que han participat dos anys, per tal que la festa siga més bonica.

 

Podeu vore a continuació, com a exemple, el Patge i Cavalcada de Reis 2003 

 

PATGE 2003

 

En 2003, l'Adoració no es va fer a l'església, si no baix les arcades de l'ajuntament, on es van llegir alguns textos preparats per a l'ocasió. La senyora Alcaldessa Elena Mira va fer de Rei.

 

Els patges arrepleguen les cartes dels xiquets

 

 

CAVALCADA REIS MAGS 2003

 

Musics i public esperant el seguici reial

 

Arribada de l'estrela

 

Carrossa dels Reis Mags

 

Arribada al ajuntament

 

Adoració

 

Lectures

 

 

Pujada dels patges als balcons