9 Octubre 2008

Per a commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, i com ja comença a ser tradicional a Benilloba, es va voler celebrar amb divers actes.

Aquest 9 d'Octubre, es recordarà per que la pluja no és que va deslluir els actes, com sol dir-se, és que els va impedir totalment. No obstant això, la pluja no va poder reprimir les ganes de festa i de camaraderia i els distints grups van poder celebrar el dia en garajos i locals. Una lliçó de bon veïnat.

Ací a continuació trobareu un xicotet reportage del Correllengua i una mostra de les distintes paelles que vam poder fotografiar.  

Correllengua

Logo

El Correllengua va arribar a Benilloba el 8 d'octubre. L'acte, que va estar organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors" es va iniciar amb la eixida del cole i va recórrer els carrers del poble. Davant, anava la Flama de la Llengua. Li seguia un drac format per cap de cartó i túnel de tela sobre arcs, que eren portats pels xiquets  i un grup de músics de la FilBe. Tancava la comitiva la resta de xiquets tots acompanyats pels seus mestres i d'alguns pares i mares.

Manifest del Correllengua 2008

Enguany fa 800 anys del neixement de Jaume I, el rei que va incorporar València a les terres de parla catalana i va donar al País Valencià la seua personalitat pròpia. Som, per tant, en un any especial.

Un any que hauríem de celebrar amb una renovació del nostre compromís per la nostra llengua i pel nostre país. Un compromís que hauria de liderar el govern valencià. Però, contràriament, l’actual govern valencià margina la llengua de Jaume I i les persones i associacions que es preocupen per ella. Tant és així, que no s’ha preocupat de recordar la seua figura i la seua obra a totes les escoles, a tots els instituts, i a tots elspobles del País Valencià.

Així que el treball per la llengua i per la cultura, per la identitat del nostre país, queda en mans de les associacions i de les persones que creiem realment en elles, que hem fet possible l’ensenyament en valencià, la xarxa de repetidors de TV3 que ara ens volen tancar, el reconeixement legal de la unitat de la llengua i de la denominació de català, majors quotes d’ús social, i garantir la seua transmissió generacional amb activitats comel Tirant de Rock i la promoció de la música en la nostra llengua.

La llengua i la cultura són instruments de cohesió social i integració de la població nouvinguda d’un país obert, amb una llarga història i la voluntat de tenir un futur viu.

Per això, enguany, en el 800 aniversari de Jaume I, renovem el nostre compromís amb la llengua i la cultura pròpies del País Valencià, i instem a tots els ciutadans, les associacions, els partits i sindicats, i les institucions valencianes a compartir aquest compromís i traduir-lo en fets concrets i positius a favor de més espais d’ús social i reconeixement institucional. Treballem per fer-ho possible!

Dia 9 d'Octubre - Manifest

Des del balcó de l'Ajuntament es van llegir el manifest que reproduïm a continuació:

 

Bon dia benillobers i benilloberes.

 

Gràcies per haver vingut. Fa goig de veure tanta gent del poble reunida. I més encara en un dia com hui, un dia que hem establert de germanor per a conmemorar el dia dels valencians i de les valencianes.

 

Enguany cel.lebrem el 800 anuversari del naiximent de Jaume I, fundador del Regne de València i protagonista indiscutible en el procès de configuració de l'identitat del poble valencià.

 

Perquè un dia com hui, un nou d’octubre de fa molts anys, 770 exactament, el rei Jaume I va entrar vencedor a la ciutat de València. Encara tardaria un anys a arribar a Benilloba i més encara a donar per acabada la conquesta en la frontera sud, en la línia que va des de les terres de Biar a la mar. Però va ser amb la conquesta de la ciutat de València, que Jaume I va voler decidir el futur polític d’aquesta terra vora el mar que tant d’esforç li havia costat d’aconseguir.

 

Els nobles aragonesos que l’havien ajudat en la guerra volien les noves terres per a ells, que fóren una prolongació del regne d’Aragó, però el rei Jaume va voler que es constituïren en un regne independent, amb institucions i lleis pròpies i diferenciades.

 

Amb el pas del temps, aquell Regne de València que va crear el rei Jaume I ha anat adquirint lleis, tradicions, cultura i identitat pròpies fins a arribar a ser el que som ara, el poble valencià.

 

Per tant, el que celebrem hui no és cap altra cosa que el naixement d’un poble, el dels valencians, el nostre.

 

Un poble, el valencià, que no sempre ha tingut les coses de cara: si l’any 1707, el rei Felip V, després que perderem la batalla d’Almansa, ens va abolir els Furs, les nostres lleis, i vam perdre les nostres institucions, tampoc no li van anar millor les coses a la nostra llengua.

 

Però així i tot, la nostra voluntat de continuar sent valencians fa que quasi 800 anys després que el rei Jaume I ens vulguera Regne de València, encara ens sentim orgullosos de ser valencians i volem continuar sentint-nos-en.

 

Des de la democràcia i l’estat de les autonomies hem recuperat una part de l’autogovern que en el nostre naixement com a poble teníem. També ha millorat molt la salut de la nostra llengua. En aquest cas hem fet una aposta pel futur evident. Les noves generacions estudien en valencià i, a més de parlar-lo, el lligen i l’escriuen correctament, com és mereix qualsevol llengua de cultura.

 

Així i tot, als valencians ens queda molt de camí per fer, i cadascú de nosaltres n’ha de fer la seua part. I la més important és aprendre a mirar aquesta terra, la nostra, per tornar-la a descobrir, cuidar-la i estimar-la com es mereix. 

 

Per tant, aprofitem aquest dia per començar i emprendre tots desde hui el repte mès impoetant que com a valencians tenim: aprendre a llegir i escriure la nostra llengua, tasca que llance per a que desde les associacions prenguereu l'iniciativa d'orgatitzar jornades d'aprenentatge.

 

Gràcies a tots i que passeu molt bon dia.

Jornada de les paelles

Com comença a ser tradicional, es va aprofitar la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics va fer una paella. En anys anteriors, es va aprofitar les condicions idònies del pati de les antigues escoles i de l’actual seu del jubilats. Enguany, la plutja va ser la protagonistadel dia i va impedir qualsevol activitat en el carrer. Però no va impedir que els diferents grups s'rganitzaren i aprofitaren garatjos i locals per reunirse i fer la prevista paella.