9 d'Octubre |
Per a commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, se celebren diversos actes.
Correllengua
Comença la vespra amb el Correllengua, que es dedica habitualment a algun escriptor valencià, com ara l'Enric Valor, el Joan Fuster, etc., amb l'arribada de la Flama de la Llengua a Benilloba. L'acte, que està organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors", s'inicia amb la eixida del cole de tots els xiquets, que van recorrent els carrers del poble. Habitualment els seguix un drac que porten els xiquets . Tancant la comitiva la resta de xiquets acompanyats pels seus mestres i d'alguns pares i mares. Habitualment, un grup de dolçainers anima la cercavila, altres voltes un grup de xiquets va tocant música de percussió. Hom sol llegir un manifest, la tocada de la "Muixeranga" i els mestres van organitzar uns tallers per als xiquets i es va acabar amb un berenaret a base d'orxata i fartons.
Cartell anunciador del Correllengua de 2010
Manifest del Correllengua 2010
Manifest infantil
Dia 9 d'Octubre - Manifest i Cercavila
Amb la solemnitat que requereix la celebració, des del balcó de l'Ajuntament hom llegix un manifest, de qual reproduïm a continuació el de 2010, i hom interpreta La Muixeranga. A continuació, el grup de dolçainers va efectuant un cercavila per tot el poble, seguits de xiquets i públic en general, tocant cançons típiques a la plaça l'Església, plaça l'Omet, carrer Jaume I i davant les antigues escoles on hom repeteix de nou La Moixaranga.
Jornada de les paelles
Hom aprofita la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics fa una paella, corrent a càrrec de l'Ajuntament la llenya. Tant l'elaboració de les paelles como la seua degustació es realitza al pati de les antigues escoles, es a dir, a "Les Moreres". Hom acaba el dia amb un castell de focs artificials.