9 d´Octubre 2015

Programa

Dijous 8 d'Octubre

Correllengua

El cartel del Correllengua 2015 homenatja Ovidi Monllor

El Correllengua va arribar a Benilloba el dijous 8 d'octubre. L'acte, que va estar organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors", no es va poder realitzar amb la eixida del cole i el recorregut pels carrers del poble, degut a la pluja. Tota l'activitat va tindre lloc al interior del centre.

Manifest del Correllengua 2015

El 9 d’Octubre commemorem l’entrada de Jaume I a València i el naixement del poble valencià. La nostra llengua i cultura és l’element que ens distingueix i ens atorga una personalitat col∙lectiva.

Al voltant de la diada del 9 d’Octubre, fa anys que Acció Cultural del País Valencià organitza el Correllengua en molts pobles i ciutats valencianes. Cercaviles, tallers infantils i juvenils i actes ben diversos ens recorden la importància de la llengua, i ens ajuden a donar-li més presència i més força.

Enguany, a més a més, el 9 d’Octubre té lloc en un context d’alegria i d’il∙lusió, en un nou començament per a un País Valencià que fa anys que renaix. Per això, el Correllengua arriba enguany com una crida a l’esperança. Perquè si bé és cert que patim els efectes de molts anys de discriminació, ara podem fer possible el desig de recuperar TV3 i la ràdio i televisió valencianes, de construir l’arc mediterrani o d’aconseguir un nou finançament que garantesca l’educació, la sanitat i la cultura que mereixem.

Però aquesta mirada al futur que ara comença l’hem de saber acompanyar d’un record constant per als qui ens han permés ser avui ací i perviure per damunt de les dificultats. Per això, enguany dediquem el Correllengua a Ramon Muntaner i a Ovidi Montllor.

Ramon Muntaner, autor d’una de les principals cròniques de l’esplendor del nostre Regne medieval, jurat de la ciutat de València nascut a Peralada, partícip de l’expansió d’aquell Regne per la Mediterrània, és l’autor de la metàfora de la mata de jonc com a expressió de la força de la unitat de la nostra llengua i cultura.

L’Ovidi va ser el cantant, l’actor, el poeta, que des del seu Alcoi nadiu va conjugar en la seua música literatura, reivindicació i creació, i va fer una obra perdurable, que simbolitza la voluntat de ser del nostre poble, malgrat els obstacles, i de treballar per a fer-ho possible, des de la professionalitat i l’honestedat.

Són, cadascuna des del seu temps, dues figures importants de la nostra història que ens recorden la riquesa del llegat que hem rebut després de vuit segles, i també la necessitat de continuar treballant per vivificar-lo i renovar-lo.

Homenatjar Ramon Muntaner i Ovidi Montllor, Ovidi Montllor i Ramon Muntaner, és reivindicar la nostra memòria com a poble, i és una crida a mantenir-nos fidels a la nostra llengua i a la nostra cultura, i a fer-ne el punt de trobada, l’element que ens uneix i identifica com a poble i que, alhora, ens pot projectar amb força cap a un futur que ara comença.

Visca el Correllengua !

Visca el País Valencià!

 Inauguració de l'exposició 'Llapis, paper i bombes. 1936-1939'

A continuació del Correllengua, el mateix dijous 8 d’Octubre, es va inaugurar al col·legi comarcal l'exposició 'Llapis, paper i bombes. 1936-1939', integrada per un centenar de dibuixos que van realitzar els xiquets i xiquetes evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van rebre cures i formació en colònies segures,

Durant la seua estada, els xicotets van plasmar les seues aborronadores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors i que ara s'arreplega en esta exposició organitzada per la Universitat Alacant.

La Universitat d'Alacant ha aconseguit reunir en una sola mostra estos dibuixos que es trobaven depositats en diverses institucions com la Biblioteca Nacional o les Universitats de Califòrnia de Sant Dídac i Columbia de Nova York. També s'han inclòs dibuixos realitzats pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a Rússia, cedits per a l'ocasió per l'Associació Archivo Guerra y Exilio i pel Centre Espanyol de Moscou.

L'exposició reuneix també reproduccions de fotografies i cartells de l'època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Divendres 9 d'Octubre - Manifest i Paelles

Per commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, i com ja es tradicional a Benilloba, es va voler celebrar amb divers actes.

En les "Moreres" es van fer les paelles dels diversos grups d'amics, aprofitant les taules i cadires proporcionades per l'ajuntament per a comoditat dels participants.

Manifest

Manifest Diada del 9 d'Octubre a Benilloba

Com cada any des de la recuperació de les llibertats democràtiques al nostre país, els valencians commemorem una data cabdal en la història del nostre poble, el 9 d'Octubre, recordant l'entrada del Rei En Jaume a la ciutat de València l'any 1238.
Ho fem per a reafirmar la nostra condició de valencians i renovar el nostre compromís amb la defensa del tret identitari més important que ens caracteritza i ens diferencia com a poble dins del context europeu i mundial: el valencià.

També amb aquest acte ens unim amb la resta de valencians que d’una manera o altra celebren arreu del nostre país la data fundacional del nostre poble.
Ara bé, aquest acte de hui no ha de servir sols per reivindicar que som una nacionalitat històrica perquè no podem viure sols del passat. Tot al contrari, hem de tenir en compte el nostre passat per construir el nostre futur, un futur de defensa del nostre autogovern i institucions que ens permeten dotar-nos de les eines per a esdevenir un poble unit i amb futur.

Allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble, com va dir el poeta Vicent Andrés Estellés. Una consciència que des de Benilloba reivindiquem cada dia, amb la nostra forma de ser i de parlar, amb les nostres festes arrelades en la història de la nostra societat. Amb els Moros i Cristians, que recorden la conquesta de la vila, com abans ho havia fet el Rei Jaume I a València.

I aquesta reivindicació la manifestem amb alegria, amb festa i també amb consciència de ser el que som, valencians de Benilloba.

Visca Benilloba

Visca Sant Xotxim

Visca el Poble Valencià

Paelles

Com comença a ser tradicional, es va aprofitar la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics va fer una paella, corrent a càrrec de l'Ajuntament la llenya.

Dissabte 10 d'Octubre - Partida de Pilota

En una partida de pilota al carrer Sant Llorenç, un equip de Benilloba es va enfrontar a un altre de Cocentaina en una partida de raspall, encara commemorant el 9 d'Octubre.