9 d´Octubre 2011

 

Divendres 7 d'Octubre

Correllengua

El Correllengua va arribar a Benilloba el divendres 7 d'octubre. L'acte, que va estar organitzat pel professorat del Centre Públic Comarcal "Verge dels Dolors", es va iniciar amb la eixida del cole i va recórrer els carrers del poble. Davant, anava la Flama de la Llengua. Li seguia un drac que portaven pels xiquets . Tancava la comitiva la resta de xiquets acompanyats pels seus mestres, d'alguns pares i mares i un grup de dolçainers. Al tornar a l'escola, uns xiquets van llegir el Manifest i  els dolçainers van tocar "La Moixaranga". També es va descobrir l'auca commemorativa que s'havia fet, amb dibuixos de l'alumnat de primària i texts d'Enric Morrió i que un professor es va encarregar de llegir. A continuació, els mestres van organitzar uns tallers per als xiquets i es va acabar amb un berenaret a base d'orxata i fartons.

Manifest del Correllengua 2011

Dissabte 8 d'Octubre

Auca commemorativa

La professora Dori Julià, com a contacontes, es va encarregar de que una colla de xiquets escenificaren els capítols de l'historia de Benilloba referits a l'expulsió dels moriscos i a la repoblació per cristians, basant-se en l'auca feta amb dibuixos de l'alumnat de primària i texts d'Enric Morrió.

Jocs tradicionals per a xiquets

Partida de Pilota - Escola de Pilotaris Infantil

 Partida de Pilota Benilloba-Benassau

Conferència "Aspectes de la Carta Pobla de Benilloba

Conferenciant : professor Josep Cortés

Concert a càrrec del Cor i Rondalla de Benilloba

Dia 9 d'Octubre - Manifest i Cercavila

Per commemorar l'entrada de Jaume I en la ciutat de València el 9 d'Octubre de 1238, fet transcendental per al naixement del Regne de València, amb el qual vam quedar incorporats a Europa i a la Cristiandat, i com ja comença a ser tradicional a Benilloba, es va voler celebrar amb divers actes.

Des del balcó de l'Ajuntament es va llegir el manifest que reproduïm a continuació i es va interpretar La Moixaranga. 

A continuació, l'ajuntament va voler reconèixer públicament la tasca del equip d'esta web en favor del poble, fent-nos entrega d'un diploma.

Tot seguit, el grup de dolçainers va efectuar un cercavila per tot el poble, seguits de xiquets i públic en general, tocant cançons típiques a la plaça l'Església, plaça l'Omet, carrer Jaume I (on es va botar foc una traca) i davant les antigues escoles on van tocar de nou La Moixaranga.

Bon dia, benillobers i benilloberes,

Ja tornem a estar a la plaça un any més per commemorar el dia 9 d’octubre, el dia dels valencians, el dia que Jaume I va entrar a la ciutat de València i va decidir que totes aquelles terres que havia conquerit havien de formar un regne, el nostre, el Regne de València.

Aquella decisió, que era aparentment un tràmit, una decisió administrativa, una manera d’organitzar i governar el nou territori de la Corona d’Aragó, va tindre com a conseqüència el naixement del poble valencià. I cada 9 d’octubre ho celebrem.

Però hui, nosaltres celebrem més coses. Commemorem el 400 aniversari de la Carta Pobla. Commemorem que fa 400 anys que som un poble, el millor poble, Benilloba.

I sobretot celebrem que ens agrada, que estem orgullosos de ser benillobers i benilloberes.

Fa 400 anys, ací mateix, a l’església, persones que es deien Agulló, Ripoll, Mira, Navarro, Guillém, Martínez, Bernabeu, Pujom, Matarredona, Monerris, Pérez, Nadal Torregrosa, Picó, Montó, Monsó, Pastor, Ivorra, Orta, Colomina, Llinares, Aracil, Boronat, Campo, Mas, Esteve, Botella, Ricart, Llorens i Doménech es van reunir per pactar els seus drets i deures amb el comte d’Aranda, senyor de les terres.

Quatre segles després ens hem reunit a la mateixa plaça gent que continua dient-se igual que aquells primers repobladors,  que en definitiva no eren altres que els nostres avantpassats que, generació rere generació ens han transmès no només les terres i les cases, també els oficis, les tradicions, la llengua i, sobretot, l’estima per Benilloba.

Des d’aquella tardor de 1611 han passat moltes coses. Hem tingut plagues, pestes, guerres, revoltes, revolucions industrials i polítiques, crisis i moments d’expansió, i a tot hem sobreviscut. Hem sigut pioners en la indústria tèxtil, hem enviat els nostres subhastadors a vendre pel món. Sempre hem sigut un poble de valents, d’emprenedors, i devem continuar sent-ho.

En definitiva, que si després de quatre-cents anys, els descendents d’aquella gent que va vindre buscant noves oportunitats i una vida millor encara estem ací, deu ser que el nostre poble val la pena, o no??

Però ara Benilloba necessita una miqueta (molta) autoestima. La qualitat de vida que ofereix el nostre poble no es troba en qualsevol lloc. La gent de les ciutats fa escapades a les cases rurals per poder viure, encara que siga unes hores, com nosaltres podem viure tot l’any.

El paisatge que tenim, vos heu fixat en la impressió que fa Benilloba, venint de Cocentaina, amb els xops verdíssims, o groguíssims, segons el temps, vora el pont, el Frainos envoltant el poble, i la Serrella, darrere, fent de fons?

A voltes necessitem parar un moment i fixar-nos en el que tenim davant dels ulls tots els dies per a poder apreciar-ho bé, perquè hi ha coses que de tant mirar-les acaben no veient-les.

Últimament als benillobers i benilloberes ens fa falta recordar que ací es viu molt bé. Tenim tots els serveis bàsics sense eixir del poble. Quants pobles de 1000 habitants, o 842, poden dir que tenen secundària, i centre de salut obert les 24 hores del dia? I el que no hi ha en Benilloba, ho tenim a deu minuts Alcoi, Cocentaina, o poc més de tres quarts d’hora a Alacant o València, que en les carreteres de hui en dia està tot a un tir de pedra.

Però a banda de ser un poble bonic i ben dotat, el que fa que ací es visca tant bé son els seus habitants. La gent de Benilloba té un caràcter obert i acollidor. Ens agrada la festa, ens agrada molt la festa (si no, penseu com van anar les danses de la setmana passada), i ens agrada la vida de carrer (les converses al forn i al mercat, els cafés a les Moreres en estiu i a les filades o la Ponde en hivern, les partides de cotos), però no som gent impertinent, sempre hem respectat les diverses maneres de viure de la gent.

Ací ens coneixem tots. Grans i menuts poden anar tranquil·lament pel poble amb la tranquil·litat que si tenen cap problema, sempre hi haurà algú disposat a ajudar-los i tornar-los a casa. És a dir la combinació justa entre la solidaritat dels veïns i el respecte a la intimitat. La llibertat de poder fer la teua i no sentir-te mai a soles.

En resum, que a Benilloba es viu molt bé.

Ara bé, No tots tenen la mateixa sort que nosaltres. Hi ha qui necessita trobar un lloc al món. Nosaltres el tenim, no ho oblidem!  

(Autora: Llúcia Casanova)

I la veritat és que serà prou difícil oblidar-se’n gràcies a persones que desinteressadament fan una labor molt important en aquest sentit, donant a conèixer el nostre poble a reu del món.

Com ja sabeu, commemorem el naixement del nostre poble, gràcies a que hi ha un document que així ho atestigua, les nostres generacions venidores ho tindran molt més fàcil, gaudiran d’una amplia documentació gràfica gràcies a l’esforç i dedicació de Cèlia, Ritxard i Rafa, és per això que hui davant de tot el poble volem lliurar-los aquests reconeixement. Moltes gràcies.

 

Jornada de les paelles

Com comença a ser tradicional, es va aprofitar la festa del 9 d’Octubre per organitzar una jornada de germanor, en la que cada colla d’amics va fer una paella, corrent a càrrec de l'Ajuntament la llenya.